Kryptovaluutan säilytys

Kryptovaluutan ostamisen jälkeen tulee se pitää tavalla tai toisella suojattuna mahdollisilta menetyksiltä. Tähän on käytännössä kolme eri tapaa: säilytys pörssissä, säilytys mobiililompakossa sekä säilytys rautalompakossa. Kryptovaluuttaa on mahdollista säilyttää myös ns. paperilompakossa, mutta koska tällä säilytystavalla on kryptovaluutan käyttäminen erittäin monimutkaista ja kankeaa, ei tätä säilytystapaa käsitellä wikissä eivätkä useimmat ole kiinnostuneet siitä muutenkaan.

Säilytys pörssissä

Kaikkein yksinkertaisin tapa säilyttää kryptovaluuttaa on antaa sen olla valitsemansa pörssin tilillä ja pörssin hallinnoimana. Tämä vastaa hyvin lähelle esimerkiksi osakkeiden ja rahastojen säilytystä osake- ja rahastonvälittäjän tilillä. Luonnollisesti tämä tarkoittaa sitä, että et itse hallinnoi tiliäsi koskevia yksityisavaimia, ja monet kryptovaluuttoja käyttävät argumentoivatkin, että et tämän johdosta tosi asiassa omista kolikoitasi – sinulla on pelkkä pörssin antama lupaus siitä, että saat nostaa kryptovaluuttasi niin halutessasi.

Useimmissa tapauksissa nostojen suorittaminen onnistuu ilman ongelmia, mutta historia tuntee jo useita tilanteita, joissa pörssi on kaatunut ja kryptovaluuttoja ostaneet ovat menettäneet kaikki ostamansa kolikot kokonaisuudessaan ilman pienintäkään mahdollisuutta saada yhtään mitään takaisin.

Toisaalta sellainen henkilö joka käy ahkerasti kauppaa kryptovaluutoilla säilyttää valuuttansa varmasti mielellään pörssissä välttyäkseen sekä nostokuluilta että muilta siirtokuluilta, jotka voivat nopeasti syödä suuren osan mahdollisesti ansaituista tuloista. Mikäli et kuitenkaan usko käyväsi kauppaa edes kuukausitasolla, vaan haluat ennemminkin ostaa kryptovaluuttaa pidempiä säilytysaikoja tai muuta käyttöä varten, kannattaa sinun tutustua mobiili- tai rautalompakkoon itsellesi soveltuvampana vaihtoehtona.

Hyvät ja huonot

Yksinkertainen, ei tarvetta säilöä avaimia
Kryptovaluutta nopeasti myytävissä
Lompakossa olevan kryptovaluutan turvallisuudesta vastaa pörssi
”Ei omia avaimia, ei omia kolikoita”
Vaatii suuren luottamuksen pörssiä kohtaan
Voi edellyttää KYC-asiakastunnistautumista

Lue lisää

Binance
LiteBit
Coinmotion
Coinbase

Säilytys mobiililompakossa

Mobiililompakko omassa puhelimessa / tabletissa tulee monille varmasti tutuksi ennemmin tai myöhemmin, sillä näiden lompakoiden ehdottomana etuna on niiden helppokäyttöisyys etenkin maksutilanteissa. Kryptovaluutoille ominaista on niiden monimutkainen osoiterakenne, jolloin QR-koodien käyttäminen maksujen suorittamiseen ja vastaanottamiseen on käytännössä pakollista – tämä onnistuu mutkattomasti mobiililaitteen kameran ansiosta.

Useimmat modernit mobiililaitteet sisältävät tietoturvapiirin jota suurin osa lompakoista käyttää yksityisavainten tallentamiseen, jolloin niiden turvallisuus on korkealla tasolla. Tästä huolimatta on hyvä muistaa, että etenkin usein ja satunnaisia sovelluksia lataava voi asettaa kryptovaluuttansa vaaraan toimillaan, sillä ennemmin tai myöhemmin joku tulee kuitenkin löytämään haavoittuvuuden jota hyökkäyksissä hyödyntää.

Useimmat käyttävät mobiililompakoita ns. hot walletteina, eli säilyttävät puhelimillaan vain muutamia kymmeniä tai korkeintaan satoja euroja kryptovaluuttaa tavanomaisiin arkiostoksiin tai ”pahan päivän varalle”. Käteisen pikku hiljaa kadotessa moni varmasti etsiikin sille vaihtoehtoa, ja kryptovaluutta soveltuu tähän tarkoitukseen erittäin hyvin.

Prepaid Visa/Mastercard-kortit

Kuluneiden vuosien aikana yhä useampi mobiililompakkotoimija on alkanut lisäksi tarjoamaan prepaid-periaatteella toimivia Visa/Mastercard-kortteja joilla lompakossa olevan kryptovaluutan käyttäminen onnistuu suurimmassa osassa maailmaa jopa silloin kun kryptovaluuttaa ei suoraan oteta vastaan. Tällaisia kortteja tarjoavat edullisesti tai joskus jopa täysin ilmaiseksi esimerkiksi Wirex, Crypto.com sekä piakkoin myös Binance.

Hyvät ja huonot

Turvallisuus
Helppokäyttöisyys etenkin maksutilanteissa
Mahdollisuus käyttää lompakossa olevia varoja Visa/Mastercard-kortin kautta (lompakosta riippuen)
Vaarana muiden sovellusten kautta tapahtuvat tietomurrot
Mahdollisuus varojen menettämiseen laitteen rikkoutuessa oman huolimattomuuden johdosta
Voi edellyttää KYC-asiakastunnistautumista

Lue lisää

BRD
Coinomi
Abra
MyCelium

Säilytys rautalompakossa

Rautalompakolla tarkoitetaan erillistä laitetta, jonka ainoana tehtävänä on säilöä käyttäjänsä yksityisavaimet (private key, seed words) ja suorittaa tehtävien siirtojen vahvistus ilman että laite itsessään on suorassa verkkoyhteydessä. Tämä toimintatapa auttaa merkittävästi vähentämään laitteeseen kohdistuvia ulkoisia hyökkäyksiä, mutta vastaavasti se myös tekee rautalompakon käytöstä huomattavasti kömpelömpää arkipäiväisiä maksutapahtumia suoritettaessa.

Hyvät ja huonot

Erittäin turvallinen, koska verkkoyhteyttä ei käytetä suoraan laitteella
Laaja ja alati päivittyvä määrä tuettuja kryptovaluuttoja
Käytettävissä myös kolmannen osapuolen ohjelmistojen kanssa
Kömpelö käytettävyys arkipäiväisissä maksutapahtumissa
Edellyttää osaltaan luottamusta laitevalmistajaa kohtaan
Yleisesti suhteellisen korkea hinta toimintatarkoitukseen verrattuna

Lue lisää

Ledger Nano (S / X)
Trezor (One / T)
KeepKey

Sidebar