Kryptovaluutan ostaminen

Henkilökohtainen kaupankäynti

Etenkin kryptovaluuttojen ollessa vielä uusi ajatus 2000-luvun lopulla käytiin niillä kauppaa lähinnä henkilökohtaisesti käyttäjien välillä. Tämä tapahtui yleensä joko sopimalla kaupasta foorumien tai pikaviestinten välityksellä, kunnes vuonna 2012 Jeremias Kangas perusti LocalBitcoins-palvelun Helsingissä kaupankäyntiä helpottamaan. Nykyään palvelu on laajentunut kattamaan liki jokaisen maan maailmassa.

Lisäksi nykyään verkosta löytyy useita sivustoja ja palveluita joiden avulla kryptovaluuttaa myyvät ja ostavat käyttäjät voivat vaihtaa toistensa kanssa fiat-valuuttaa kryptovaluutaksi useita eri maksutapoja käyttäen.

Näitä palveluita käytettäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että kauppa sovitaan toisen yksityishenkilön kanssa, ja vaikka palveluilla yleensä onkin mahdollisuuksia riitauttaa epäonnistuneita kauppoja, on monen käyttäjän kohdalla todennäköisesti fiksumpaa maksaa hieman suurempaa preemiota ja käyttää joko välittäjää tai pörssiä joka on yksittäinen, suurempi toimija.

Lue lisää

LocalBitcoins
LocalCryptos
Paxful

Bittimaatit / muut automaatit

Kryptovaluuttaa, pääasiassa bitcoinia, ethereumia ja litecoinia, on mahdollista ostaa monissa maissa myös automaattien kautta sekä kortilla että käteisellä. Monesti automaattien käyttämä kurssi on kuitenkin varsin huono ostajan kannalta, ja lisäksi automaatit perivät omia käsittelykulujaan, jonka johdosta automaatilla kryptovaluutan myyminen tai ostaminen on varsin huono idea.

Vielä muutama vuosi sitten automaatit olivat suosiossa pääasiassa siksi, että niiden käyttö oli käytännössä anonyymia. Luonnollisesti useimmat automaatit oli, ja on edelleen, sijoitettu esimerkiksi kauppakeskuksiin tai muihin kohteisiin joissa ne ovat videovalvonnan alaisia, mutta automaatin käyttäminen itsessään en vaatinut tunnistautumista. Nykyään monet automaatit kuitenkin vaativat tunnistuksen sekä osto- että myyntitapahtumiin, ja tämä onkin vaikuttanut merkittävän negatiivisesti niiden suosioon yleisen korkean hintatason lisäksi.

Suomessa

Suomessa kryptovaluutta-automaatteja ylläpitää Prasos Cash Management Oy, jonka Bittimaatteja löytyy jo kymmenestä suomalaisesta kaupungista toiminnan hiljalleen laajentuessa vuosi vuodelta.

Automaatit ovat pääosin kaksisuuntaisia, eli niillä voi sekä myydä että ostaa kryptovaluuttaa euroilla. Toiminta on täysin Suomen Finanssivalvonnan säännöstelemää, joten ostaminen onnistuu luotettavasti – mikäli on valmis maksamaan merkittävän preemion palvelun käyttämisestä. Prasos Oy omistaa myös Suomessa toimivan Coinmotion-pörssin, jonka kautta ostaminen tilisiirrolla on todennäköisesti monen käyttäjän kannalta sekä edullisempaa että kätevämpää.

Ostaminen välittäjältä

Kryptovaluutan ostaminen välittäjältä on monen käyttäjän kohdalla yksinkertaisin, nopein ja vaivattomin tapa hankkia kryptovaluuttaa. Välittäjän kanssa toimiessa tarvitsee vain maksaa haluamansa summa välittäjän tilille luottokortilla tai tilisiirrolla, ja kryptovaluutan saa joko välittäjän tarjoamaan lompakkoon tai omaan lompakkoonsa jopa minuuteissa.

Tällainen palvelu maksaa luonnollisesti hieman suoraa pörssiostoa enemmän, mutta toisaalta se on etenkin aloittelevalle käyttäjälle huomattavasti mutkattomampi tapa päästä käsiksi kryptovaluuttaan. Lisäksi välittäjän käyttäminen tarjoaa lisäturvaa, sillä jokainen alalla toimiva nimekäs välittäjä on oman lainkäyttöalueensa talousviranomaisen säännöstelyn alainen.

Lue lisää

LiteBit
Coinmotion

Ostaminen pörssistä

Edullisin tapa ostaa kryptovaluuttaa etenkin suurissa määrin on suorittaa osto suoraan jonkin suuren kryptovaluuttapörssin kautta. Monet pörssit hyväksyvät fiat-valuuttaa jonka tallettamisen jälkeen pääsee suorittamaan ostoksia huomattavasti kattavammalla määrällä erilaisia ostovaihtoehtoja, joiden ansiosta ostohintoja saa hinattua alaspäin etenkin jos jaksaa malttaa odottaa hintojen liikehdintää. Luonnollisesti ostomahdollisuuksiin sisältyy myös suoraan markkinahinnalla ostaminen, joka tulee silti olemaan välittäjän kautta tehtyjä ostoksia edullisempaa.

Monesti pörsseillä on kuitenkin suhteellisen korkeat talletus- ja/tai kotiutuskulut, joten aivan pienillä summilla ei välttämättä kannata miettiä pörssistä ostamista, sillä kulut syövät kaiken mahdollisen säästön jonka muuten voisi saavuttaa. Suuremmilla summilla ostoksia tekeville pörssin valinta on kuitenkin ehdottomasti edullisin vaihtoehto.

Lue lisää

Binance Jersey
Coinbase

Sidebar