mikä-on-bitcoin

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on maailman ensimmäinen laajasti käytössä oleva kryptovaluutta, joka mahdollistaa turvalliset, hajautetut ja nimettömät rahasiirrot ilman perinteisiä pankkeja. Se on kuin internetin oma valuutta, jonka arvo perustuu kysyntään ja tarjontaan markkinoilla.

Bitcoin lanseerattiin vuonna 2009 ja on sen jälkeen kasvattanut suosiotaan rahoitusmaailman vaihtoehtoisena valuuttana. Bitcoin toimii lohkoketjuteknologian varassa, joka on kuin digitaalinen kirjanpito, johon kaikki tapahtumat kirjataan. Tämä tekee Bitcoinista paitsi läpinäkyvän myös erittäin turvallisen, koska lohkoketjun tietoja on käytännössä mahdotonta muuttaa jälkikäteen.

Miten Bitcoin toimii?

Bitcoin toimii hajautetulla tietokoneverkolla, joka muodostuu tuhansista ”solmuista” ympäri maailman. Jokainen solmu pitää sisällään lohkoketjun, joka on yksinkertaisesti sanottuna julkinen kirjanpito kaikista Bitcoin-verkossa tehdyistä siirroista.

Kun siirrät Bitcoineja toiselle henkilölle, siirto tallennetaan lohkoon muiden tapahtumien kanssa. Louhijat, eli tietokoneiden omistajat, jotka pitävät Bitcoin-verkkoa yllä, vahvistavat nämä tapahtumat käyttämällä laskentatehoa löytääkseen lohkoon sopivan koodin, jota kutsutaan hashiksi. Kun oikea hash on löydetty, lohko liitetään osaksi ketjua.

Jokainen uusi lohko sisältää tiedon edellisestä lohkosta, mikä luo ketjuun jatkumon, jota on lähes mahdotonta muuttaa ilman, että kaikkia seuraavia lohkoja myös muutetaan.

Bitcoinin historian alkuvuodet

Bitcoinin loivat salanimellä toimineet henkilöt tai ryhmä, joka tunnetaan nimellä Satoshi Nakamoto. Bitcoinin ensimmäinen asiakirja, ”Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, julkaistiin vuonna 2008, ja ensimmäinen Bitcoin-lohko, tunnettu myös nimellä Genesis-lohko, louhittiin tammikuussa 2009. Alkuun Bitcoin ei ollut kovin tunnettu eikä sillä ollut juuri minkäänlaista markkina-arvoa. Se oli lähinnä kokeellinen projekti, jonka avulla tietokoneharrastajat ja koodaajat tutkivat hajautettua rahajärjestelmää.

Ensimmäiset vuodet olivat Bitcoinille tutkimuksen ja kehityksen aikaa. Käyttäjät, usein ohjelmoijia ja teknologiasta kiinnostuneita ihmisiä, louhivat ja kauppasivat Bitcoinia lähinnä kokeilumielessä. Bitcoinin arvo alkoi hitaasti nousta, kun yhä useammat ihmiset alkoivat nähdä sen potentiaalin paitsi teknologisena innovaationa myös mahdollisuutena vaihtoehtoiselle, hajautetulle valuutalle, joka tarjosi uuden tavan tehdä maksuja ilman perinteistä pankkijärjestelmää.

Ensimmäisten muutaman vuoden aikana Bitcoinin ympärille kehittyi tiivis yhteisö, joka loi perustan kryptovaluutan tulevalle kasvulle ja leviämiselle. Tänä aikana Bitcoin sai ensimmäiset markkina-arvonsa, ja se alkoi saada huomiota suuremmassa mittakaavassa, mikä johti sen asteittaiseen hyväksyntään laajempien yleisöjen keskuudessa. Nykyään Bitcoin on jo varsin suosittu maksutapa, ja Bitcoinilla voi pelata nykyisin rahapelejän, kuten kryptovaluuttojen vedonlyöntiä.

Lohkoketju on Bitcoinin tietokanta

Lohkoketju on käytännössä Bitcoinin selkäranka, ja se sisältää koko Bitcoin-verkon historian. Tämä digitaalinen kirjanpito on hajautettu, mikä tarkoittaa, että sitä ei hallinnoi yksittäinen taho, vaan jokainen verkoston solmu pitää kirjaa lohkoketjun sisällöstä. Tämä tekee verkosta erittäin turvallisen ja vastustuskykyisen väärennöksiä vastaan. Lohkoketjun avulla on myös helppo tarkastaa minkä tahansa bitcoinin historiaa alusta asti, mikä lisää läpinäkyvyyttä ja luottamusta koko järjestelmään.

Louhijat ylläpitävät Bitcoinin lohkoketjua

Louhijat ovat Bitcoin-verkon ylläpitäjiä, jotka käyttävät erikoistunutta tietokoneen laskentatehoa ratkaistakseen monimutkaisia matemaattisia pulmia, jotka ovat välttämättömiä uusien lohkojen lisäämiseksi lohkoketjuun. Tämä prosessi tunnetaan nimellä louhinta, ja se on välttämätöntä uusien bitcoinien luomiseksi sekä tapahtumien vahvistamiseksi ja kirjaamiseksi lohkoketjuun.

Jokaisesta onnistuneesti lisätystä lohkosta louhijat saavat palkkioksi tietyn määrän uusia bitcoineja sekä mahdolliset siirtomaksut, jotka liittyvät lohkossa oleviin tapahtumiin. Bitcoin louhinnan myötä Bitcoin-verkko pysyy toimivana, turvallisena ja päivitettynä.

Julkisen avaimen salaus

Bitcoinin turvallisuuden ytimessä on julkisen avaimen salaus, joka on kaksiosainen salausmenetelmä. Jokaisella Bitcoin-lompakolla on yksilöllinen avainpari: julkinen avain ja yksityinen avain. Julkinen avain toimii kuin tilinumero: jaat sen muiden kanssa, kun haluat vastaanottaa bitcoineja.

Yksityinen avain on kuin salainen PIN-koodisi, jota käytetään varojen siirtämiseen ja jota ei koskaan tule paljastaa muille. Yksityisen avaimen avulla allekirjoitat digitaalisesti siirtosi, mikä varmistaa, että vain sinä voit lähettää bitcoineja lompakostasi. Tämä salausjärjestelmä mahdollistaa varojen turvallisen käsittelyn ja suojaa varkauksilta ja väärennöksiltä.

Bitcoin säilytetään digitaalisessa lompakossa

Digitaalinen Bitcoin lompakko on ohjelma tai laite, joka säilyttää Bitcoinisi sekä avainparisi. Lompakoita on monenlaisia: voit käyttää verkkolompakkoa, joka säilyttää avaimiasi pilvipalvelussa, tai asentaa ohjelmistolompakon tietokoneellesi tai älypuhelimeesi.

On myös laitteistolompakkoja, jotka ovat fyysisiä laitteita ja joita pidetään erittäin turvallisina, koska ne säilyttävät avaimiasi täysin offline-tilassa. Valitsitpa minkä tyyppisen lompakon tahansa, on tärkeää varmistaa sen turvallisuus ja tehdä varmuuskopiot yksityisestä avaimestasi.

Bitcoinien ostaminen on helppoa

Nykyään Bitcoin ostaminen on yhtä helppoa kuin minkä tahansa verkkokaupan käyttäminen. Voit rekisteröityä kryptovaluuttapörssiin, kuten Binanceen tai Coinmotioniin, liittää pankkitilisi tai käyttää maksukorttia rahojen tallettamiseen ja ostaa sitten haluamasi määrän bitcoineja.

Monet parhaat kryptopörssit, kuten Crypto.com ja Binance tarjoavat myös mobiilisovelluksia, joten voit tehdä ostoksia ja hallita sijoituksiasi missä ja milloin tahansa. On kuitenkin tärkeää tehdä taustatutkimusta ja valita luotettava alusta, jotta voit ostaa, myydä ja säilyttää kryptovaluuttojasi turvallisesti.

Bitcoinin tulevaisuus

Bitcoinin tulevaisuutta on monesti spekuloitu, ja se herättää paljon keskustelua sekä optimistien että skeptikkojen keskuudessa. Näkemykset vaihtelevat sen osalta, tuleeko Bitcoinista laajasti hyväksytty valuutta, vai säilyykö se sijoituskohteena ja digitaalisen varallisuuden muotona.

Teknologiset parannukset, kuten Lightning Network, pyrkivät ratkaisemaan Bitcoinin skaalautuvuuden ja nopeuden haasteita, mikä voisi edistää sen käyttöä päivittäisissä maksuissa. Lisäksi Bitcoinin nähdään olevan potentiaalinen suoja inflaatiota vastaan, mikä voi lisätä sen suosiota taloudellisen epävarmuuden aikoina.

Bitcoin halving

Bitcoin halving on tärkeä osa Bitcoinin algoritmiin sisäänrakennettua hajautettua talouspolitiikkaa, joka hallitsee uusien bitcoinien luomista. Puoliintumisen seurauksena louhijoiden saama palkkio uusista louhituista lohkoista puolittuu, mikä tapahtuu noin joka neljäs vuosi.

Bitcoin halving ja sen tekniikan uskotaan vaikuttavan Bitcoinin arvoon lisäämällä sen harvinaisuutta ja potentiaalisesti nostamalla kysyntää. Edelliset halving-tapahtumat ovat aikaisemmin johtaneet hintojen nousuun, mutta on tärkeä huomioida, että historialliset suuntaukset eivät ole tae tulevasta.

Bitcoinin käyttö

Bitcoinin käyttöä maksuvälineenä on kasvanut vuosien varrella. Yhä useampi yritys hyväksyy Bitcoinin maksutapana, ja se tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden tehdä transaktioita nopeasti ja rajat ylittäen. Lisäksi, Bitcoinin digitaalinen luonne tekee siitä ihanteellisen valuutan verkkokaupassa.

Vaikka Bitcoin ei vielä ole päivittäisen käytön valuutta monille, sen merkitys ja hyväksyttävyys maksuvälineenä kasvaa jatkuvasti. Kryptovaluuttojen maailma on dynaaminen ja nopeasti kehittyvä, ja Bitcoin pysyy tämän liikkeen etulinjassa.

Usein kysytyt kysymykset Bitcoinista

Milloin Bitcoin tuli?

Bitcoinin ensimmäinen lohko, eli genesis-lohko, louhittiin 3. tammikuuta 2009. Tuo päivämäärä merkkaa Bitcoin-verkon virallista aloitusta.

Kuka on Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto on salanimi henkilölle tai henkilöryhmälle, joka kehitti Bitcoinin ja julkaisi sen perustavaa laatua olevan white paperin. Nakamoto vetäytyi projektista vuonna 2011 ja hänen todellinen henkilöllisyytensä pysyy edelleen mysteerinä.

Miten Bitcoinin arvo määräytyy?

Bitcoinin arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti. Mitä enemmän ihmiset haluavat sitä ja mitä vähemmän niitä on saatavilla, sitä arvokkaammaksi se yleensä muodostuu.

Miten voin ostaa Bitcoinia?

Voit ostaa Bitcoinia rekisteröitymällä kryptovaluuttapörssiin, kuten Binance tai Coinmotion, jossa voit vaihtaa perinteisiä valuuttoja bitcoineiksi.

Mikä on Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash on Bitcoinin haarautuma, joka syntyi elokuussa 2017. Se pyrkii tarjoamaan nopeammat ja edullisemmat siirrot verrattuna Bitcoin-verkkoon.

Onko Bitcoin laillinen?

Bitcoinin laillisuus vaihtelee maittain. Monissa maissa se on täysin laillinen, kun taas joissakin maissa sen käyttöä on rajoitettu. Suomessa Bitcoin on laillinen.

Kuinka voin säilyttää Bitcoinini turvallisesti?

Bitcoin kannattaa säilyttää turvallisessa digitaalisessa lompakossa, johon vain sinulla on pääsy. Tärkeintä on suojata yksityinen avaimesi ja valita luotettava lompakkopalvelu.

Miksi Bitcoin on niin arvokas?

Bitcoinin arvo perustuu kysynnän ja tarjonnan lainalaisuuksiin. Bitcoinia pidetään arvokkaana, koska se on rajoitettu resurssi, sitä voi käyttää yleismaailmallisesti maksuvälineenä ja se tarjoaa vaihtoehdon perinteiselle rahajärjestelmälle.

Voinko muuttaa Bitcoinia takaisin euroiksi?

Kyllä, voit milloin tahansa muuttaa Bitcoinisi euroiksi tai muihin valuuttoihin käyttämällä kryptovaluuttapörssien tarjoamia palveluita.

Onko Bitcoin rahaa?

Kyllä, Bitcoin on sekä digitaalinen valuutta että maksujärjestelmä, joka mahdollistaa arvon siirron ilman keskusvalvontaa.


Posted

in

by

Tags: